De Westertoren vanaf de Prinsengracht. |
De Westertoren stond ruim twintig jaar geleden voor het laatst in de steigers. De opknapbeurt bleek hard nodig. De ernstige vervuiling door duiven - de toren bleek een duivenkerkhof - moest eerst aangepakt worden. De toren bleek ook boktor te hebben. Het meest ernstig was de staat waarin de vier grote vazen verkeerden. Deze van hout met lood beklede mansgrote vazen waren nog nauwelijks verankerd: de houten voet bleek geheel verrot te zijn. De toren is gerestaureerd door Hillen & Roosen in opdracht van het stadsdeel Amsterdam-Centrum. De restauratiearchitect was Walter Kramer.
Walter Kramer heeft een paar jaar durend onderzoek gedaan - in binnen- en buitenland - naar de oorspronkelijke kleurstelling van de toren. Het ging daarbij niet alleen om de basiskleuren maar ook om kleine details als de wapens die op een band over de keizerskroon zijn aangebracht - die overigens nauwelijks te zien zijn vanaf straatniveau. Overigens zullen de kleuren al vrij snel iets teruglopen. Over ongeveer twee jaar zijn de kleuren zoals de architect ze heeft bedoeld. Belangrijke bronnen voor de thans aangebrachte kleurstelling vormen o.a. een laat-17de-eeuws schilderij van Jan van der Heyden en een kleurentekening van H.P. Schouten uit 1778.
De keizerskroon bovenop de toren. | Het stadswapen halverwege de toren. |
In de Westerkerk is een fotoexpositie te zien over de restauratie van de Westertoren. De tentoonstelling is vrij toegankelijk, van maandag tot en met vrijdag van 11 tot 15 uur tot 1 oktober 2007.
[Krijgt de keizerskroon op de Westertoren haar blauwe kleur terug?]
[Interview met Walter Kramer]
(WS, 16/4/2007, gewijzigd 6/6/2007)
Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.
Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.
Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.