Vereniging gaat in beroep bij Raad van State tegen uitspraak

Van Houtenpanden zijn vogelvrij

Rozenstraat 72 (foto Van Houten, 1936) Rozenstraat 72-68 na 1945 (foto Gemeentearchief)
De Rechtbank Amsterdam verklaarde op 27 november het beroep van de vereniging tegen de verleende sloopvergunning voor het Van Houtenmonument Rozenstraat 72 ongegrond. Dat betekent dat het Van Houtenmonument gesloopt mag worden, mits de topgevel behouden blijft. Woningbouwvereniging Eigen Haard kan met deze uitspraak het Rijksmonument slopen. De rechterlijke uitspraak toont aan wat de vereniging al vreesde: de Van Houtenmonumenten zijn vogelvrij. De vereniging laat het er niet bij zitten en heeft beroep aangetekend bij de Raad van State.

Van Houten monumenten zijn genoemd naar de heer E. van Houten, hoofdinspecteur bij het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht, die zich vr 1940 beijverde voor het behoud en de herplaatsing van historische geveltoppen op aan het stadsbeeld aangepaste nieuwbouw. Het gaat om enkele honderden vaak beeldbepalende en ambachtelijk gedetailleerde bouwwerken in het beschermd stadsgezicht en vormen een belangrijk hoofdstuk in de vooroorlogse architectuurgeschiedenis van Amsterdam. De Van Houten monumenten hebben zich inmiddels gevoegd in het stadsbeeld. Bovendien is Rozenstraat 72 een beschermd Rijksmonument. Het argument van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, thans RACM om het te slopen luidde dat Rozenstraat 72 een 'vanwege-monument' is: het pand zou een Rijksmonument zijn vanwege de herplaatste top. Daarmee is sprake van een gevaarlijk precedent, want er zijn honderden Van Houten monumenten in de binnenstad. De Vanwege-bescherming betekent in de praktijk geen bescherming - dat is nu aangetoond door de rechterlijke uitspraak. De vereniging staat echter op het standpunt dat de Van Houtenpanden als nieuwbouw uit de jaren dertig bescherming verdienen: ze vormen een belangrijk hoofdstuk in de hoofdstedelijke architectuurgeschiedenis. Ook voor de geschiedenis van de monumentenzorg zelf zijn ze van belang.

De commissie Bouwen en Wonen van de deelraad besloot op 6 maart dat de Van Houten monumenten beter beschermd moeten worden en dat BMA hierover advies wordt gevraagd. BMA is momenteel bezig met een inventarisatie van alle nog bestaande Van Houtenpanden in de Amsterdamse binnenstad. BMA had al eerder geadviseerd de Van Houtenpanden gemeentelijke monument te maken om ze tegen sloop te beschermen.

(WS, 11/12/2007)

Meer lezen:
[Vereniging haalt gelijk bij voorzieningenrechter]
[BMA gaat adviseren over de Van Houtenpanden]
[De Van Houten-monumenten]

[Uitspraak van de Rechtbank Amsterdam] (27/11/2007)
[Bezwaarschrift tegen bouwvergunning] (5/7/2007)
[Uitspraak voorzieningenrechter] (24/5/2007)
[Advies RACM (Vlaardingerbroek)] (10/5/2007)
[Waarderende notitie] (27/4/2007)
[Advies BMA] (25/4/2007)
[Bezwaarschrift] (20/2/2007)
[Raadsnotitie] (14/12/2006)
[Zienswijze] (1/12/2006)
[Zienswijze] (25/1/2006)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.