Nieuwsarchief

2001

Zienswijze bestemmingsplan Binnengasthuisterrein

In een zienswijze op het bestemmingsplan Binnengasthuisterrein e.o. bestrijdt het Amsterdam Overleg dat sprake is van een beschermd bestemmingsplan. De sloop van Rijksmonumenten wordt mogelijk gemaakt en er is zelfs sprake van de mogelijkheid voor het bouwen van een 40 m hoge 'landmark'.

[Meer lezen]
[Eerder artikel: Raadsadres BG-terrein]

Aangezicht Portugese Synagoge wordt aangetast

De VVAB heeft bezwaar aangetekend tegen een plan voor het mr. Visserplein. Pal voor één van de hoofdmonumenten van de stad, de Portugese Synagoge, zou een modieuze luifel met een hoogte van 10 m komen. De luifel is geheel in overeenstemming met de rest van het ontwerp: een kermisachtig geheel, op een plek die aan drie kanten omringd wordt door belangrijke monumenten.

[Meer lezen]

Stadsbeeldprijs naar Onno Boers en Hans 't Mannetje

Op 18 oktober 2001 werd tijdens de opening van het Weekend van het Kunstambacht in de Amstelkerk voor de eerste keer de Stadsbeeldprijs uitgereikt, aan Onno Boers de kenner en Hans 't Mannetje de maker van gevelstenen.

[Meer lezen]

Erfpacht voor woonbootbewoners

Het gemeentebestuur wil water in erfpacht uitgeven aan woonbootbewoners. Niet alleen de woonbootbewoners, ook de VVAB keert zich tegen dit voorstel. Niet privatisering, maar openbaarheid en toegankelijkheid van het water staat voor ons voorop. Het water is van ons allemaal.

[Meer lezen]

De laatste restanten van de oude Jordaan

In de Westerstraat worden de laatste restanten van de woonomstandigheden in de oude Jordaan met sloop bedreigd: inpandige bebouwing achter enkele eveneens bedreigde panden aan de Westerstraat zelf. Voor de panden is de rijksmonumentenstatus aangevraagd.

[Meer lezen]

Bouwplan Scheepvaarthuis overschaduwt Buiten Bantammerstraat

Een projectontwikkelaar heeft een bouwplan ingediend voor een uitbreiding van het Scheepvaarthuis ten behoeve van een hotel, op de hoek van de Binnenkant en de Buiten Bantammerstraat. De uitbreiding van de schepping van Van der Mey zal de Buiten Bantammerstraat overschaduwen, nu nog één van de fraaiste straatjes in de binnenstad. De VVAB heeft bezwaar aangetekend.

[Meer lezen]

Kalverstraat wil zelf woningen gaan bouwen

De acties van de gemeente om wonen boven winkels mogelijk te maken heeft tot nu toe weinig spectaculaire resultaten opgeleverd. Kalverstraat-manager Marion Ponsen zegt dat het initiatief van de particuliere eigenaren moet komen. Zij heeft de gemeente voorgesteld een NV op te richten waarin de gemeente, de vereniging van eigenaren en een projectontwikkelaar deelnemen.

[Meer lezen]

Zienswijze tegen "tijdelijk" beeld op Westermarkt

De vereniging heeft bezwaar gemaakt tegen het plan om de juist prachtig heringerichte Westermarkt te ontsieren door een potsierlijk reclame-beeld. Ook al betreft het ideële reclame tegen de vervuiling van de stad door afval, ons inziens is het beeld zelf vervuiling.

[Meer lezen]

Raadsadres Binnengasthuisterrein

Het bestuur van de VVAB schrijft in een brief aan de Gemeenteraad (een zogenaamd Raadsadres) tegelijk verheugd en teleurgesteld te zijn over het nieuwe voorstel van het College van B & W voor het Binnengasthuisterrein.

[Meer lezen]
[Eerder artikel: Er hoeft niet gesloopt te worden]

Bezwaar tegen schokkend bouwplan Lijnbaansgracht

Onze actieve werkgroep Waakhond heeft bezwaar aangetekend tegen een schokkend bouwplan voor de Lijnbaansgracht en de Fokke Simonszstraat. Het bouwplan past, volgens de vereniging, niet binnen het beschermde stadsgezicht en is in strijd met de welstandsrichtlijnen voor de binnenstad.

[Meer lezen]

Mirakelkolom miraculeus verdwenen

De Mirakelkolom op het Rokin bij de Wijde Kapelsteeg is miraculeus verdwenen. De verdwijning heeft te maken met de aanleg van de Noord/Zuidlijn, maar niemand heeft ons iets laten weten. We kwamen er achter omdat we gebeld werden door oplettende leden van onze vereniging.

[Meer lezen]

Panden Prof.Tulpstraat blijven behouden

De panden in de Prof.Tulpstraat blijven behouden. Begin mei is door Delta Lloyd besloten dat de panden worden gehandhaafd. De panden nummer 10 en 12 zullen worden herbouwd. De panden, die inmiddels zwaar gestut zijn, zullen steen voor steen, handmatig dus, worden afgebroken, zodat de stenen opnieuw gebruikt kunnen worden bij de herbouw.

[Meer lezen]

Kroonlantaarns geplaatst op de Prinsengracht

Op de Prinsengracht bij de Leidsegracht zijn eind april acht kroonlantaarns als proef geplaatst. De proefplaatsing gaat vooraf aan de besluitvorming in de gemeenteraad na het komende zomerreces.
Behalve de kroonlantaarn is ook de "Ritter-lantaarn" geplaatst. Deze wordt als een alternatief voor de kroonlantaarn naar voren geschoven.

[Meer lezen]

Geurt Brinkgreve wint Europa Nostra Medal of Honour

Op 25 januari 2001 werd bekend gemaakt dat Geurt Brinkgreve een hoge Europese onderscheiding krijgt: een Europa Nostra Medal of Honour. Europa Nostra is de pan-Europese federatie ter behoud van het erfgoed. De prijs werd uitgereikt op 30 maart 2001 in Maastricht.

[Meer lezen]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Bekijk ook de actuele lijst van brieven aan het stadsdeel en zienswijzen.