Stoeppalen Raepenhofje aan Palmgracht na een jaar gerestaureerd

De stoeppalen van het Raepenhofje aan de Palmgracht zijn eindelijk gerestaureerd. In opdracht van Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) heeft Tobias Snoep de palen gerepareerd en nieuwe stangen aangebracht tussen de palen. De palen waren ruim een jaar geleden vernield onder verantwoordelijkheid van het hofje.
Tobias Snoep aan het werk op de Palmgracht

De VVAB had in augustus 2010 direct het stadsdeel en BMA ingelicht over de vernieling, net op tijd voordat de beschadigde palen werden afgevoerd. Later bleek dat een monumentenadviseur van BMA een fout had gemaakt. Hij had, louter op basis van een foto, ten onrechte geconcludeerd dat de palen niet 'authentiek' waren en toestemming gegeven voor het afvoeren. BMA was niet ter plaatse gaan kijken.
Toevallig had Binnenstad in februari over stoeppalen geschreven. In het artikel, Stoeppalen, stond ook een foto van de stoeppalen van het Raepenhofje.

BMA heeft de fout daarna ruiterlijk toegegeven. Het Bureau beloofde in een telefoontje, desnoods op eigen kosten, de stoeppalen te laten herstellen. Daarna gebeurde er een jaar niets. Na diverse vragen van onze vereniging is het restauratiewerk nu uiteindelijk toch uitgevoerd. De palen zijn schoongemaakt en met een restauratiemortel gerepareerd.
Een vraag aan BMA over de aansluiting van de stang aan de muur en het gebruik van betontegels in plaats van gele IJsselsteen werd niet beantwoord. We moesten de klacht bij het stadsdeel indienen. Al spoedig ontdekten wij dat de monumentenadviseur van BMA zelf de merkwaardige, niet-historische aansluiting aan Tobias Snoep heeft opgedragen, op verzoek van het hofje, terwijl Snoep heel goed weet hoe zoiets moet!

(WS, 9/9/2011, update 8/11/2011)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.