Kastje in Langestraat wordt gemeentelijk monument

Het historische elektriciteitskastje in de Langestraat wordt een gemeentelijk monument. Aldus besloot het stadsdeel na een positief advies van het Bureau Monumenten & Archeologie, op verzoek van o.a. de VVAB. De kast werd bedreigd doordat Liander een nieuwe kast wilde plaatsen. Ook anderen, waaronder het Wijkcentrum d'Oude Stadt, hebben actie gevoerd voor het behoud van de kast.
De bedreigde kabelkast in de Langestraat.

De VVAB had het stadsdeelbestuur verzocht om een historische kabelkast in de Langestraat op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen en een quickscan te laten verrichten naar de monumentale waarde van de kast en daarbij een inventarisatie van alle nog aanwezige historische kasten gevoegd.

De gietijzeren kabelkast in de Langestraat is uniek. Uit de inventarisatie die de VVAB in 2004 in samenwerking met Bart Wessels heeft gemaakt, blijkt dat deze kast nog het enige gave en bestaande exemplaar is van dit type. De kabelkast heeft classicistische kenmerken en dateert uit begin 20ste eeuw; zij is ouder dan de meer bekendere kasten uit de Amsterdamse Schoolperiode (die overigens ook geen bescherming genieten, maar momenteel nog niet worden bedreigd). De kabelkast draagt het logo van Gemeente-Elektriciteitswerken (GE) en is getuige het gietmerk gemaakt door de Amsterdamse IJzergieterij Zimmer, de firma die in 1829 de klokkenfabriek heeft overgenomen, die was opgericht door de beroemde gebroeders Hemony. Dit betekent dat deze kast vermoedelijk het oudst bekende type kabelkast is dat in opdracht van de gemeente is gemaakt en behoort tot het typische Amsterdamse industrieel erfgoed.

(WS, 24/10/2011)

Meer lezen:
[Brief van stadsdeel met advies BMA] (PDF-bestand)
[Brief aan stadsdeelbestuur] (inclusief inventarisatie) (PDF-bestand)
[Behoud van historische kabelkasten bepleit]
[Pleidooi voor behoud van historisch straatmeubilair] (Binnenstad 213, oktober 2005)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.