Oproep: Informatie over terrassen op brugvleugels

De VVAB heeft drie procedures lopen tegen horeca-terrassen op brugvleugels en verzamelt daar informatie over. Uw hulp daarbij is nodig.

Vorig jaar werd het terrassenbeleid gewijzigd. Niet langer waren terrassen op brugvleugels uitgesloten. Het stadsdeel nodigde de horecaondernemers uit om een terrasvergunning aan te vragen. Bovendien blijkt uit de verleende vergunningen dat het stadsdeel zijn eigen beleidsnorm, ter waarborging van 1,5 meter voetgangersruimte, met voeten treedt. De VVAB heeft inmiddels formele bezwaarschriften ingediend tegen de terrasvergunningen voor Utrechtsestraat 102 (Café Bouwman), Prinsenstraat 30 (De Vergulde Gaper) en Kloveniersburgwal 127 (Café Staalmeesters).

De VVAB heeft tegen terrassen op brugvleugels ernstige bezwaren vanwege het beschermd stadsgezicht, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de binnenstad. Terrassen vormen nu al een aantasting van het visuele beeld van het beschermd stadsgezicht waar Amsterdam terecht zo trots op is. Door terrassen op brugvleugels in de grachtengordel te plaatsen vallen ze nog meer op, zowel vanaf het land als vanaf het water.
Bovendien gaan terrassen op brugvleugels ten koste van de ruimte voor voetgangers: het gaat immers om stoepen waarop obstakels worden gezet. De grote toename van voetgangers, waarmee Amsterdam wordt geconfronteerd, betekent dat nagedacht moet worden over het scheppen van extra ruimte voor voetgangers in plaats van deze nog eens te beperken door het toestaan van extra terrassen.
Tenslotte draagt de maatregel nóg verder bij aan de ontwikkeling van een toeristisch pretpark waar bewoners niets meer te zoeken hebben. Kortom, de balans raakt nog verder verstoord. Met de beoogde terrasvergunningen worden vooral de financiële belangen van de horeca gediend. Deze belangen wegen niet op tegen het algemeen belang van de stad bij een restrictief en op spreiding gericht horecabeleid, en een openbare ruimte waar bewoners en toeristen zich ontspannen kunnen verplaatsen en genieten van de schoonheid van de stad.

Hulp gevraagd

U kunt de VVAB steunen in haar acties. Wij verzoeken u informatie, met name getuigenissen, naar ons te mailen. Daarbij gaat het vooral om illustratie van de verkeersproblemen en/of andere overlast die u ondervindt op en rondom de terrassen op de brugvleugels tegenover de bovengenoemde drie horeca-adressen. Wij denken o.a. aan foto's, filmpjes en ondertekende getuigenverklaringen van waargenomen voorvallen op en rondom de terrassen. Graag mailen naar terrassen@amsterdamsebinnenstad.nl. Wij nemen aan dat u het goed vindt dat wij foto's en filmpjes op onze website zetten of voor andere doeleinden gebruiken en dat we eventuele getuigenverklaringen in de lopende procedures overleggen. Dank bij voorbaat voor uw inbreng!

Archiefstukken
[Vergunning terras Kloveniersburgwal 127] (PDF-bestand)
[Vergunning terras Utrechtsestraat 102] (PDF-bestand)
[Vergunning terras Prinsenstraat 30] (PDF-bestand)
[Wijziging Terrassenbeleid 2011] (PDF-bestand)
[Terrassenbeleid 2011] (PDF-bestand)
[Bijlagen Terrassenbeleid 2011] (PDF-bestand)


(WS, 17/11/2016)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.