VVAB pleit voor algeheel verbod op vakantieverhuur van hele woningen

In een inspraakreactie bij de bestuurscommissie Centrum heeft Els Iping namens de VVAB gepleit voor een algeheel verbod op vakantieverhuur van hele woningen. Bed & Breakfast van een of twee kamers, waar de bewoner bij is, is voor de VVAB geen probleem, wel het verhuren van gehele woningen aan toeristen. Hier volgt de tekst van de inspraak.

De VVAB is blij met de bestuurlijke aandacht voor de drukte en de maatregelen die nodig zijn. We zijn heel blij met verbod op de bierfiets cq groepsfiets. Hadden liever gehad met onmiddellijke ingang, maar nemen genoegen met een overgangsperiode tot 1 januari 2017. Nu heeften college een lijst gepubliceerd met experimenten. Prima natuurlijk, maar wat opvalt is dat de lijst vooral bestaat uit initiatieven die de drukte moeten spreiden over de stad. Stewards, andere attracties, gastheren/vrouwen, gidsen. Spreiding is nodig, maar wat ook nodig is zijn maatregelen die de overlast en verschraling van voorzieningen aanpakken. Daarvoor zijn echte keuzes nodig.

Zoals de overlast en gevaar van touringcars: het beleid met stewards is overduidelijk mislukt. De bussen staan nu zelfs dubbel geparkeerd op de Prins Hendrikkade. Neem het besluit ze te verplaatsen. Onze ervaring: Bij een duidelijk besluit komt de markt heus wel met ideeƫn qua bootjes of andere manieren mensen naar plaats van bestemming te brengen. Of de verschraling van voorzieningen in delen van de binnenstad. De wethouder heeft zich onlangs uitgesproken: Ijs- en tafelwinkels voegen niets toe. We zijn blij met zo'n duidelijk standpunt, maar in deze lijst treffen we geen maatregelen of zelf maar experimenten om de verschraling te bestrijden. Al was het maar: in Centrum wordt voorlopig geen bezit van Amsterdam verkocht.

Of maak een rigoureuze keuze zoals Berlijn deed: In Amsterdam is het niet langer toegestaan hele woningen aan toeristen te verhuren. Het was een leuk idee, maar het is helemaal uit de hand gelopen. Tegen het misbruik is niet op te handhaven. Woningen zijn producten geworden, commodities. Maar huizen zijn geen handel. Woningen horen onderdeel te zijn van het volkshuisvestingsbeleid, ze zijn bedoeld om de Amsterdamse bevolking te huisvesten. Het ouderwetse bed & breakfast, een of hooguit twee kamers in je woning verhuren, daar kan iedereen mee leven. Maar bezin u op commerciƫle verhuur van hele woningen. In de tachtiger jaren was er de leus: woningnood is speculantenbrood. Dat is weer aan de hand.


(WS, 15/6/2016)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.