Aanleiding is de nieuwe tentoonstelling

VVAB stapt uit Oude Kerk-overleg

De VVAB heeft besloten niet langer deel te nemen aan het zogenaamde Oude Kerk-overleg waarin de gemeente, erfgoedorganisaties en de Stichting Oude Kerk overleggen over het beleid ten aanzien van dit allerbelangrijkste monument van de stad.

De reden hiervoor is dat de deelnemers niet goed en tijdig worden geïnformeerd. Bovendien is de functie van de kerk als museum en de functie als religieus erfgoed totaal uit balans geraakt. Van de monumentale kerk is niets meer zichtbaar.

De VVAB is erg geschrokken van de ruimtelijke impact die de nieuwe tentoonstelling op de Oude Kerk heeft. Het eeuwenoude kerkgebouw is een soort spookhuis geworden, vergelijkbaar met de Dungeon op het Rokin. De kerk is door metershoge houten wanden en opgestapelde stapels zandzakken in verschillende ruimtes ingedeeld. Het 17de-eeuwse koorhek, de monumentale preekstoel en de burgemeestersbanken rond de kolommen zijn met houten constructies omtimmerd en door houten schotten en opgestapelde stapels zandzakken aan het zicht onttrokken. De dooptuin is verwijderd. Hierbij komt dat de kerkruimte voor het komende half jaar geheel is verduisterd. De tentoonstelling wordt verlicht met honderden brandende kaarsen, die in kroonluchters op de vloer zijn geplaatst die voor de gelegenheid van de ijzeren hangstangen zijn genomen en op houten stellages zijn geplaatst. De brandweer heeft aangegeven dat er bepaalde risico's op brand zijn.

De VVAB vindt dat onvoldoende is onderzocht of de gerestaureerde vloer van grafzerken het gewicht van de zandzakken aankan. Ook is er over de grafzerken rondgereden met vorkheftrucks en hoogladers zonder dat er beschermende maatregelen zijn genomen. Bovendien is er zoveel stof vrijgekomen bij de opbouw van de tentoonstelling dat moet worden gevreesd dat het pas gerestaureerde orgel is aangetast. Orgelexpert Henk Verhoef heeft hierover de alarmklok geluid.

Het steekt de VVAB dat dit alles niet vooraf in het Oude Kerk-overleg is besproken. Daarom concludeert de VVAB dat het overleg geen enkele zin heeft. De VVAB stapt eruit.

Meer lezen:
[Artikel Henk Verhoef]
[Oude Kerk met bestuursdwang aangeschreven]


(WS, 27/11/2019)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er is momenteel 1 reactie op dit artikel.

Ik begrijp en onderschrijf deze stap van de VVAB maar het brengt de bescherming van de Oude Kerk niet verder. Wat kan en zal de VVAB nog meer doen om de imbeciele aantasting van dit superbelangrijke monument te stoppen?

 Peter Koopman 27/11/2019 11:31:48

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.