Nieuwsarchief

2017

Sluisbuurt enigszins aangepast

Op 27 september vindt in de gemeenteraad de besluitvorming plaats over Sluisbuurt. De gemeente heeft het plan voor een hoogbouwbuurt op het Zeeburgereiland enigszins aangepast. Een groep bewoners heeft een aankondiging gedaan voor het houden van een referendum over het Sluisbuurtplan.
[Meer lezen]
 

Bijna tweeduizend reacties voor meldplicht

In zes dagen tijd werden on-line bijna tweeduizend inspraakreacties vóór een meldplicht vakantieverhuur verzameld. Met een invulformulier konden bewoners op een gemakkelijke manier hun zienswijze kenbaar maken. De VVAB overhandigde de inspraakreacties op 2 juni aan wethouder Ivens.
[Meer lezen]
 

VVAB blij met beslissing UvA

Een nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB) kan het beste gerealiseerd worden op het Binnengasthuisterrein. Tot die conclusie is het College van Bestuur gekomen, op basis van de raadpleging van de academische gemeenschap, waarbij ook de VVAB in een gesprek met de UvA reeds haar standpunt had laten kennen.
[Meer lezen]
 

Amsterdam heeft behoefte aan betaalbare woningen

Het debat over Sluisbuurt werd tot nu toe voornamelijk in de media gevoerd. Op dinsdagavond 16 mei organiseerde de raadscommissie ruimtelijke ordening echter een hoorzitting waar verschillende deskundigen aan het woord kwamen. Namens de VVAB sprak Walther Schoonenberg.
[Meer lezen]
 

Besluit Van Houtenpanden onvoldoende onderbouwd

Het stadsdeel Centrum wilde afzien van de eerder door de deelraad voorgenomen plaatsing van een aantal Van Houtenmonumenten op de monumentenlijst, maar de Bestuurscommissie vindt de beargumentatie daarvan vooralsnog onvoldoende. De VVAB bepleit dat het eerdere raadsbesluit van 2007 alsnog wordt uitgevoerd.
[Meer lezen]
 

Rondleidingen Wallengebied

Een brede vertegenwoordiging van touroperators zette haar handtekening onder een convenant met richtlijnen voor rondleidingen in groepen in het Wallengebied. De touroperators deden dit samen met wethouder Ollongren en stadsdeelvoorzitter Oranje en verschillende belangenverenigingen uit de buurt, waaronder de VVAB.
[Meer lezen]
 

Alternatief plan voor Sluisbuurt

Architect Sjoerd Soeters heeft een alternatief stedenbouwkundig programma gemaakt voor de 'Sluisbuurt', een beoogde nieuwbouwwijk op het Zeeburgereiland. Het plan toont aan dat dezelfde aantallen woningen en dichtheid is te bereiken zonder super-hoogbouw.
[Meer lezen]
 

Illegale sloop op de Keizersgracht stilgelegd

Op de Keizersgracht heeft illegale sloop plaatsgevonden in een monumentaal grachtenhuis. Na een melding van de VVAB heeft het stadsdeel een bouwstop opgelegd. De eigenaar moet een herstelplan maken dat door de gemeente zal worden beoordeeld.
[Meer lezen]
 

Meer dan 10.000 handtekeningen voor Jacob Hooij

De Amsterdammers willen dat de drogisterij Jacob Hooij op de Kloveniersburgwal behouden blijft. Meer dan 10.000 mensen hebben de petitie voor het behoud van de historische winkel inmiddels getekend. De winkel wordt bedreigd omdat de eigenaar van het pand de huur heeft opgezegd.
[Meer lezen]
 

Mirakelkolom terug op het Rokin

De Mirakelkolom is terug op het Rokin bij de Wijde Kapelsteeg. De kolom werd in 2001 verwijderd vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn en opgeslagen op een gemeentelijk terrein. In de nacht van 24 op 25 februari werd het gedenkteken opnieuw opgericht.
[Meer lezen]
 

Nieuwe gevelstenen-website

De Vereniging Vrienden van Amsterdams Gevelstenen (VVAG) heeft een nieuwe website gelanceerd over de gevelstenen van Amsterdam. Aan de website is ruim een jaar gewerkt. De site geeft informatie in beeld en tekst over de ruim duizend gevelstenen aan de openbare weg in onze stad.
[Meer lezen]
 

Beroep tegen Heineken Hoek

De VVAB heeft bij de Amsterdamse rechtbank beroep aangetekend tegen de afgegeven bouwvergunning voor de nieuwbouw voor de Heineken Hoek op het Leidseplein / Kleine-Gartmanplantsoen. In het beroepsschrift schrijft de VVAB dat het bouwplan in strijd is met de goede ruimtelijke ordening. Bovendien is het nieuwe hotel in strijd met het hotelbeleid.
[Meer lezen]
 

Geurt Brinkgrevebrug

Brug nummer 296, over de Recht Boomssloot bij de Kromme Boomssloot in de Nieuwmarktbuurt, werd op 9 februari 2017 vernoemd naar de grote monumentenbeschermer Geurt Brinkgreve (1917-2005). Hij ijverde voor het behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad en was de redder van vele belangrijke monumenten zoals het Huis de Pinto.
[Meer lezen]
 

Fiscale aftrek in 2017 blijft

De fiscale aftrek voor onderhoud aan rijksmonumenten blijft in 2017 gehandhaafd en de bezuiniging van 25 miljoen euro op het budget van OCW is teruggedraaid. Na het debat met de Tweede Kamer op 7 november 2016 heeft de minister per brief besloten de wet 'aan te houden'.
[Meer lezen]
 

Email this to someone Deel deze pagina!

Op de hoogte blijven?

Abonneer u op de Nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van onze ledenactiviteiten.

Archief

Archief van oude nieuwsberichten:
[Archief 2016]
[Archief 2015]
[Archief 2014]
[Archief 2013]
[Archief 2012]
[Archief 2011]
[Archief 2010]
[Archief 2008]
[Archief 2007]
[Archief 2006]
[Archief 2005]
[Archief 2004]
[Archief 2003]
[Archief 2002]
[Archief 2001]
[Archief 2000]

Postarchief

De VVAB geeft gevraagd en ongevraagd advies over diverse onderwerpen die betrekking hebben op onze statutaire doelstelling. Bekijk daarom ook de uitgegane stukken in ons postarchief.