Meningspeiling

Spaarbank op de monumentenlijst

Het op de monumentenlijst geplaatste bankgebouw, gebouwd als Spaarbank voor de Stad Amsterdam

Het gebouw van de Spaarbank voor de Stad Amsterdam, Singel 548, is onlangs op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Het bankgebouw ontworpen door K.L. Sijmons in 1956, bootst volgens de beschrijving van Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) het naoorlogse centrum van Rotterdam na, als een statement hoe er ook in Amsterdam moet worden gebouwd. Het gebouw is volgens BMA zo representatief voor het toenmalige denken dat het behouden dient te blijven. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk voorbeeld van wederopbouwarchitectuur in het oeuvre van architect Sijmons.
Op deze locatie aan de Bloemenmarkt vlakbij de Vijzelstraat stond tot 1943 een rij grachtenhuizen, waaronder het beroemde Huis Huydecoper, ontworpen door Philips Vingboons in 1639. In het oorlogsjaar werd vrijwel het gehele bouwblok verwoest door een neerstortende Engelse bommenwerper. De gevel van het Huis Huydecoper is bewaard gebleven met oog op eventuele herbouw. Dit is echter nooit gebeurd. [Wanneer wordt het Huys Huydecooper gereconstrueerd?]
Kortom, een interessante geschiedenis. De uiteindelijke komst van het modernistische bankgebouw vertelt een verhaal over de naoorlogse ontwikkeling van de binnenstad, zoals het gebouw van Duintjer in de Vijzelstraat dat ook doet. [Gebouw Duintjer op de monumentenlijst] Het zijn voorbeelden hoe er niet meer gebouwd mag worden in de binnenstad.

[Beschrijving BMA] (PDF-bestand)

Uitslag van de meningspeiling

1. Het gebouw staat volkomen terecht op de monumentenlijst.

23%

2. Hoe kan zo'n lelijk bankgebouw op de monumentenlijst komen?

11%

3. Herbouw van de grachtenhuizen had mijn voorkeur gehad.

60%

4. Geen / andere mening

6%

n=47

Het is vandaag 25/04/2024.
Deze meningspeiling is gestart op 14/12/2014.

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat zo'n monsterlijk lelijk gebouw midden in onze oude stad is geplaatst en dat het nu een monument zou worden... Dit is een aanfluiting voor de stad en dat Rotterdam dit wellicht mooi en passend vind in zijn stad is begrijpelijk, maar dit kan niet bij ons in Amsterdam!
Het liefst zou ik het zo snel mogelijk slopen en het Huydekoper huys weer herstellen om maar te zwijgen over de schandalige bouwsels van het Singel,dat de veel te mooie naam draagt van Bloemenmarkt.
Het geheel is een tragische mislukking, die nog hersteld zou kunnen worden!

 Dorothy Heijmeijer van Heemstede op 23/12/2014 om 17:25:08: 'Herbouw van de grachtenhuizen had mijn voorkeur gehad.'

Een mooi gebouw dat we vandaag waarschijnlijk niet meer op zo'n plek zouden zetten, maar het staat er nu eenmaal en stoort ook niet bijzonder door een sterk afwijkende hoogte of rooilijn. Het hoort bij de geschiedenis van de stad, en die geschiedenis ongedaan willen maken is ontkennen dat de stad een levend iets is. We willen toch geen Brugge worden?

 Anne op 14/12/2014 om 22:16:48: 'Het gebouw staat volkomen terecht op de monumentenlijst.'

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Nog geen lid?

Bent u nog geen lid? Door lid te worden, ontvangt u de email-nieuwsbrief om op te hoogte te blijven van activiteiten van onze vereniging en van ontwikkelingen in de binnenstad. U kunt dan ook reageren op onze artikelen en de pagina's op deze website.
[Lid worden]