Tweede Laurierdwarsstraat 62

Nog steeds blijken sommige architectenbureaus, ook al zijn ze regelmatig werkzaam in onze historische binnenstad, niet goed te beseffen wat daar past. De bouwaanvraag voor het vervangen van een onderstuk aan het einde van de Tweede Laurierdwarsstraat, naast het huis op de hoek met de Lauriergracht, is daar een sprekend voorbeeld van. Zie het hierbij gereproduceerde deel van de bouwtekening dat de voorgevel met de belendingen en de rechterzijgevel weergeeft. Wat deugt er allemaal niet?
Ontwerp voor Tweede Laurierdwarsstraat 62 Zijgevel

Om te beginnen het veel te grote hoogteverschil met het kleine bestaande pandje rechts. Dat gaat een eenheid vormen met de nieuwbouw en is overigens, anders dan je op het eerste gezicht zou denken, geen monument en zelfs geen orde 2-pand. Vervolgens de maat van de ramen op de eerste en tweede verdieping en het gebruik van aluminium voor ramen en kozijnen. Op de derde verdieping wordt voor de laag geplaatste ramen een totaal afwijkende indeling gemaakt. De gevel is hier met hout bekleed en die bekleding loopt door om de hoek waar zich ook een raam bevindt. Ramen in een zijgevel zijn al tamelijk ongebruikelijk, maar deze poging om hiermee binnen voldoende licht te krijgen is wel heel bijzonder. De dakbedekking aan de voorzijde bestaat uit zink (de getekende pannen horen bij het achterliggende huis aan de Lauriergracht) en het geheel wordt bekroond met een goed in het zicht komend ‘klompenhok’ om het dakterras te bereiken.
De Welstandscommissie was niet enthousiast en heeft intussen ook een tweede versie van het plan negatief beoordeeld. Bij de eerste bespreking heeft de commissie een uitspraak gedaan die het verdient om hier integraal te worden geciteerd: “De commissie ziet een tendens waarbij open ruimtes of lage volumes achter hoekhuizen in met name de Jordaan worden opgetopt. Hierdoor wordt de karakteristiek van de stedenbouwkundige oplossing voor meer lucht en licht direct achter hoekhuizen en voor de binnengebieden aangetast. De commissie doet de suggestie een inventarisatie te maken van deze nog open plekken in de Jordaan en eventueel aanvullende beleidsregels voor deze locaties op te stellen.” Onze vereniging ondersteunt die suggestie van harte.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 234, juni 2009)

Meer lezen:
[Zienswijze] (1 maart 2009)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.