Boekbespreking

Vertel de verhalen

Het centrum van Amsterdam heeft 62 monumenten, panelen en plaquettes die herinneren aan gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Van elk herinneringsteken wordt het verhaal verteld over de gebeurtenis waarnaar het verwijst en elk verhaal wordt geïllustreerd met een grote kleurenfoto.

Er zijn bekende monumenten bij, zoals het Auschwitzmonument, het homomonument en de Hollandsche Schouwburg, maar ook vrijwel onbekende. Een plaquette aan de Oostenburgergracht bijvoorbeeld herinnert aan de spectaculaire acties van een dominee en pastoor op de Oostelijke eilanden om in de hongerwinter van 1944 scheepsladingen voedsel naar de eilanden te krijgen. Een plaquette aan de Reguliersgracht, waarop Joris en de draak staan, vertelt het verhaal van een groepje onderduikers dat zich daar verborgen hield. De NSB-huisbaas die elke maand de huur kwam ophalen, had niets in de gaten.
Vertel de verhalen maakt ook duidelijk dat een aantal van de plaquettes er slecht aan toe is. Zon, regen en wind hebben de stenen aangetast. De monumenten, panelen en plaquettes hebben geen monumentenbescherming en in de loop der jaren is een aantal dan ook verdwenen. Daardoor dreigen ook de verhalen verloren te gaan.

Vertel de verhalen, tekst: Frans Heddema en Margit Willems, foto’s: Han Singels en Yvon Schoenmakers, 130 pagina’s, uitgave Stadsdeel-Centrum, € 12,50, ISBN 90-9019166-6.

(Uit: Binnenstad 212, juli 2005)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.