Gedenkpenning illustreerde zijn grote vakmanschap

Zoals de meeste lezers weten, heeft Geurt Brinkgreve aan de wieg gestaan van de Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel. Begin jaren ’90 was Geurt ook fervent voorstander van de oprichting van het Amsterdams Monumenten Fonds (AMF). Toen eind 1999 deze twee organisaties gingen fuseren, was Geurt een van de eersten die inzag dat een bundeling van krachten een belangrijke voorwaarde was voor behoud van monumenten voor Amsterdam op langere termijn.

Toen het maken van een aandenken aan deze fusie ter sprake kwam, lag het voor de hand hiervoor Geurt te benaderen. Niet in zijn rol als monumenten- man, maar juist in zijn geliefde vak als beeldhouwer. De vraag die wij hem begin 2000 voorlegden was of hij een gedenkpenning wilde ontwerpen als aandenken aan de fusie tussen Stadsherstel en het AMF. Begin maart 2000 schreef Geurt onderstaande brief die ons inziens tekenend is voor zijn vakmanschap.

Maarten de Boer
oud-bestuurslid VVAB

Amsterdam, 3 maart 2000

Aan Wim Eggenkamp en Maarten de Boer,

Gedenkpenning fusie Stadherstel-Monumentenfonds

Gedenkpenningen moeten een verhaal vertellen. Dat gebeurt door een symbolische voorstelling en door teksten, door verwijzingen die soms enige uitleg nodig hebben. Het gebruik van een Latijnse tekst verwijst naar algemeen geldende eigenschappen. De fusie Stadsherstel – AMF is meer dan een financieel-technische operatie. Het is een gebeurtenis met achtergronden. Dat zijn: de continuïteit van het bouwambacht, de inspanning die nodig is om die continuïteit te handhaven in onze tijd, de twee fuserende partijen, het feit van samengaan, en de nieuwe rechtspersoon.
De voorzijde toont een timmerman die hetzelfde doet als op het bekende prentje uit de 100 ambachten van Jan Luyken: hij hakt een gat in een balk met hetzelfde gereedschap als drie eeuwen geleden. Tekst: ingenio et labore (met vakmanschap en inspanning) binnen het randschrift MM = 2000. Losse schreefloze letter.
Keerzijde: touwen die aan beide zijden vastzitten aan de kleine letters AMS en AMF, en een knoop vormen die bij aantrekken niet meer los kan – de fusie. Randschrift boven en onder: Stadsherstel-Amsterdam. In het midden de letters N. en V., naamloze vennootschap. Lettertype Bodoni, met dun en dik en schreef.
De gipsmodellen gaan dezer dagen naar de gieter, voor afgietsels in lood. Die loodmodellen wil ik geheel doorciseleren. Dat is een tijdrovend werk, maar het geeft de penning haar ambachtelijke verfijning. De samengevoegde voor- en keerzijde in lood vormen het model dat voor elk exemplaar in brons afzonderlijk wordt afgevormd. Ik hoop jullie over enkele maanden het eerste exemplaar in brons te tonen, maar ik ben afhankelijk van de bronsgieterij Binder in Haarlem, die veel werk heeft.

Geurt

(Uit: Binnenstad 211, mei 2005)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.