Amsterdamse School-interieur gerestaureerd

Patisserie Holtkamp werd weer een schatkamer

Wie kent in Amsterdam niet de beroemde taartjes of de ‘croquetten’ van Holtkamp op de Vijzelgracht? Al tientallen jaren is de banketbakkerij in Amsterdam een begrip. Enkele jaren geleden deed Cees Holtkamp de zaak over aan zijn oudste dochter en schoonzoon Nico Meijles. Onder hun leiding werd de winkel onlangs gerestaureerd.
De lege winkel tijdens de restauratie. Bonbons en taartjes staan weer uitgestald in het gerestaureerde winkelinterieur.

In de loop der jaren was het lichte eikenhouten interieur onder invloed van weersinvloeden enigszins versomberd tot donkerbruin. Onder vakkundige begeleiding van Marcel Kneppers is het donkere patina van decennia verwijderd en blinkt de winkel weer als nieuw.
In 1885 of 1886 werd in het pand op de Vijzelgracht de eerste bakkerij gevestigd. De zoon van de eerste bakker, J.G. van Nie, liet in 1928 het 19de-eeuwse winkelinterieur door de architect Piet Kramer in Amsterdamse School-stijl moderniseren. Na voltooiing werd het interieur gefotografeerd voor het bekende kunsttijdschrift Wendingen.
Kramer vond dat het binnenlopen van de banketbakkerswinkel moest zijn als “het betreden van een schatkamer”. Aan ieder aspect van de ruimte werd tot in het kleinste detail aandacht besteed. Kramer voorzag de wanden van een houten betimmering van blond gelakt eiken met accenten van zwart coromandelhout en gebrandschilderd glas. Hoe vakkundig de kastenwanden zijn vervaardigd blijkt uit allerlei kleine details. Zo bevinden zich op de rand van de kastdeuren aan de ene kant kleine pennetjes die precies passen in de inkepingen op de rand van de andere deuren, zodat de deurtjes niet gaan hangen. De beschildering op het muurvlak daarboven, een soort gestileerde rollende golven, zijn van de hand van Pieter den Besten.
Wie, net als ik, altijd dacht dat achter het piepkleine oude winkeltje een even klein bakkerijtje schuilging, vergist zich. Zowel achter als onder de winkel bevinden zich moderne werkplaatsen, waarvan het oppervlak wel 10 of 15 keer dat van de winkel bedraagt en op drukke dagen werken er 35 mensen.

Nico Meijles heeft van zijn schoonvader niet alleen de banketbakkerij, maar ook zijn enthousiasme voor historische architectuur overgenomen. Hij vertelt dat hij zich de laatste tijd niet alleen met de restauratie van het historische pand, maar ook met de terugvinden van historische smaken bezighoudt. Zo worden appels bijvoorbeeld weer met de hand geschild en niet reeds in stukjes aangeleverd, omdat dat de smaak ten goede komt. Tevens wordt de receptuur van alle producten, onder het kritisch oog van fijnproevers als Johannes van Dam, een voor een uitvoerig opnieuw beoordeeld en aangepast. Wie nieuwsgierig is geworden en de barricades, opgeworpen door de aanleg van de N/Z-lijn trotseert, zal zien hoe de lekkernijen in nieuwe toonmeubels van Wim Quist in de gerestaureerde winkel staan te prijken.

Juliet Oldenburger

(Uit: Binnenstad 205, mei 2004.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.