Het doek voor de Otter

In december 2003 is door een uitspraak van de Raad van State het doodvonnis geveld over De Otter. Zoals bekend is De Otter de laatste houtzaagmolen van Amsterdam, opgericht rond 1635 en nog steeds op dezelfde plaats aan de Kostverlorenvaart draaiend.
Molen De Otter gezien vanaf de Kostverlorenvaart
Molen De Otter gezien vanaf de Gillis van Ledenberchstraat

De uitspraak van de Raad van State opent de weg voor de bouw van de Marcantitoren aan de Jan van Galenstraat. Daarmee wordt de al slechte windvang van De Otter volgens ieder die verstand heeft van traditionele windmolens tot beneden een werkbaar niveau teruggebracht. En dat is niet het enige. Er staan in de directe omgeving van de molen nog enkele bouwplannen op stapel en het valt te verwachten dat die nu ook niet meer kunnen worden tegengehouden. De molenaars van De Otter dreigen de pijp aan Maarten te geven en daarmee is het lot van de molen bezegeld. Een niet werkende molen vervalt immers in een zeer snel tempo.
Nu handhaving van de molen op zijn huidige plaats hoe dan ook niet meer mogelijk lijkt komt de vraag op waar er elders in Amsterdam voor dit monument van Amsterdamse bedrijvigheid een passende plaats is te vinden. Een plaats dus aan open water waar de molen voldoende wind kan vangen. En als die plaats is gevonden moet natuurlijk geld voor de herbouw op tafel komen. Voor plaats en geld moet Amsterdam een oplossing vinden. Het is ondenkbaar dat de stad zo’n uniek monument van de eigen aan de scheepvaart gekoppelde bedrijfsgeschiedenis verloren laat gaan.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 204, maart 2004)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.