Keizersgracht 268-270

Gouden Ketting opnieuw aangebracht

Bouwer staat graag met de laarzen in de modder

Interview met Gérard van Tiggelen

Vorig jaar sprak ik met de huidige eigenaar/aannemer Gérard van Tiggelen, een jonge vent die ik op de bouwplaats aanvankelijk aanzag voor een van de bouwvakkers.
Van Tiggelen: “Ik hou van het bouwen. Ik sta af en toe mee te metselen. Ik beschouw mezelf nog steeds als een bouwvakker. Ik sta graag met laarzen in de modder.”
Er wordt in de twee panden 1.400 m2 kantoorruimte gerealiseerd. De panden zijn momenteel moeilijk te verhuren, toch is Van Tiggelen blij met het werk dat hij heeft mogen doen. Wat vindt hij ervan dat de panden mogelijk van de monumentenlijst af gaan?
Van Tiggelen: “In de huidige restauratiefilosofie is bij volledige herbouw geen sprake meer van monumenten, ook al worden de panden geheel in de oorspronkelijke verschijningsvorm opgetrokken. Ik vind dat raar. Als je uitgaat van de praktijk hebben ze ongelijk. Het belang van de gemeente is ervoor te zorgen dat de binnenstad zo goed mogelijk behouden blijft. Door monumenten op een juiste wijze te verbeteren, verleng je hun levensduur. Natuurlijk moet authenticiteit zoveel mogelijk behouden blijven, maar iedereen die de praktijk kent, weet dat dat betrekkelijk is. Panden moeten onderhouden worden, anders verrotten ze. En elk onderhoud betekent weer dat wat authenticiteit verloren gaat. Daarom moet je ook kunnen reconstrueren. Het gaat ook om het behoud van het stadsbeeld.”
Maar daar is wel kennis voor nodig. Is die er nog wel?
Van Tiggelen: “We zijn een leermeestersbedrijf. Ik heb twee gediplomeerde leermeesters in dienst. Ik leid op deze bouwplaats tien leerlingen op: metselaars, timmerlieden, loodgieters en stucadoors. Ze worden opgeleid tot autonoom denkende mensen met liefde voor het ambacht. Er is een hang naar traditionele waarden, dus ook naar het in originele staat terugbrengen van een monument. Daarom heb je goed opgeleide ambachtslieden nodig.”
Is er sprake van een ‘goede herbouw’, als een staalskelet wordt toegepast?
“Bouw- en Woningtoezicht wilde een betere dwarsstabiliteit. Nieuwbouw moet voldoen aan het bouwbesluit. Maar ik vind toch dat er een aanvaardbaar compromis tussen veiligheid en authenticiteit uit de bus is gekomen. Het stadsbeeld is weer hersteld. De gevels zijn bijzonder nauwkeurig gereconstrueerd. Op basis van foto’s zijn de tekeningen gemaakt.”

Walther Schoonenberg

[Keizersgracht 268-270]

(Uit: Binnenstad 201, september 2003.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.