Schaalvergroting aan de Nieuwezijds Voorburgwal

In ons nummer 170, mei 1998, stond in de rubriek "Op de bres voor Amsterdam", het zorgvuldig gedocumenteerde verzoekschrift van het Cuypers Genootschap om de panden Nieuwezijds Voorburgwal 110 t/m 118 op de rijksmonumentenlijst te plaatsen.

Het sloop-nieuwbouwproject ter plaatse zou daardoor onmogelijk worden. De hierbij afgedrukte uitnodiging voor "het eerste stadsmonument Beschermd stadsgezicht" laat zien dat de strijd niet alleen door ernstige kunsthistorici, maar ook door vrolijke bewoners wordt gevoerd.
Als "gangmaker" van de schaaldoorbreking aan de Nieuwezijds Voorburgwal staat, naast de omstreden panden, het gebouw Candida, nr.120-128, uit 1932. De architect F.A. Warners prees dat gebouw in het bekende boek "Amsterdamse bouwkunst en stadsschoon" aan als "enigszins versoberde Amsterdamse School, volop modern en toch niet storend naast de lagere oude grachtenhuizen". Warner had Candida zelf ontworpen en hij plaatste er een foto bij waarop de belendingen niet te zien zijn; dat verklaart veel. In het Bouwkundig Weekblad Architectura, jaargang 1932 stond een bezorgde brief van het BNA-bestuur. Dat gebouw, zo schreven de heren De Bie Leuveling Tjeenk en Van der Steur, brengt ernstige schade toe aan het stadsbeeld door de onorganische wijze waarop het aansluit bij de omgeving, het is in strijd met het stadsbelang en kan het begin zijn van een verkeerde ontwikkeling. Dat is wel uitgekomen!

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 174, januari/februari 1999)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.