Geldersekade 11

Geldersekade 11: vóór restauratie Geldersekade 11: na restauratie
Beide afgedrukte tekeningen tonen één en dezelfde gevel aan de Geldersekade 11. De eerste geeft deze echter nog in zijn tegenwoordige staat, de tweede in zijn toekomstige, na realisatie van het huidige restauratieplan.

Het pand is in de kern nog vroeg-18de-eeuws of zelfs ouder. Foto's bij de gemeentelijke archiefdienst tonen nog een halsgeveltop, die in het begin van deze eeuw werd gesloopt voor de huidige, duidelijk niet originele trapgevel. De fraaie onderdelen van de oorspronkelijke vroeg-18de-eeuwse top: decoratieve klauwstukken, twee 'oeils-de-boeuf' en een fronton, werden helaas niet bewaard. Wel bevonden zich op de bouwwerf van het bureau monumentenzorg vergelijkbare klauwstukken en onderdelen van een elders gesloopt pand, die hier weer tot hun recht kunnen komen.
Aldus heeft de bouwkundige stagiaire E. Gol naast de opmetingstekening van de bestaande toestand onder nrs. 5714 en 5719 onlangs de binnenkort te realiseren gerestaureerde vorm weergegeven.
Beide klauwstukken zijn van het type 'met doorboorde bloem': halverwege naar beneden toe ontspruit uit een bloemkelk een bladrank die aan het uiteinde omkrult als een voluut.
Aangepast zijn voorts de te vernieuwen hijsbalk en hijsluik, de zolder-leefluiken en alle schuifvensters met roedeverdeling op de andere etages.
Het huidige, weinig passende driehoekig inspringende portiek met twee deuren wordt vervangen door een brede deur met middennaald (die een dubbele deur suggereert) met één bovenlicht. Ook de kelderdeuren krijgen weer aangepaste panelen.

Huib Rowaan

(Uit: Binnenstad 111, sept. 1988)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.