Opgeven voor een verenigingsactiviteit

Zaterdag 24 februari 2018. Lezing over het Oosterdok door Titus Dekker

De Kattenburgerbrug en het Oosterdok in 1890. Gefotografeerd door Jacob Olie vanaf de loods van de Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij (HIJSM - Goederenstation Oostenburg).

Titus Dekker is beeldend kunstenaar en docent en heeft een passie voor geschiedenis. Sinds zijn historische woonschip aan de Windrooskade van Wittenburg is afgemeerd heeft hij zich verdiept in het verleden van de Oostelijke Eilanden en het Oosterdok.
Toen de Vereniging Museumhaven Amsterdam in 2011 haar 25-jarig jubileum vierde, is onder zijn redactie het boek Het Oosterdok - Verhalen van een Amsterdamse haven geschreven. Aan de hand van bijzondere schilderijen, tekeningen en oude foto's zal Titus ingaan op de historie van het Oosterdok. Waarom moest er in de 17de eeuw een admiraliteitswerf komen? Hoe verandert de Waal en het Oosterdok steeds weer? Welke oplossingen zoekt men tegen het dichtslibben? Waarom willen de reders van stoomschepen weg uit het Oosterdok?
Titus Dekker is actief voor het behoud van Industrieel erfgoed op Oostenburg. Samen met fotograaf Cary Markerink heeft hij in 1996 de rijksmonumentenstatus voor de Van Gendthallen aangevraagd. Dit was het begin van een jarenlange strijd die naast het behoud van de Van Gendthallen ook het behoud van het machinegebouw met ketelhuis uit 1892 (waar thans Roest is gevestigd) en de Werkspoorhal uit 1929 heeft opgeleverd. Dit was allemaal niet gelukt zonder uitgebreid speurwerk naar de maritieme en industriële geschiedenis van de Oostelijke Eilanden en het Oosterdok.
Verschillende deskundigen hebben hun medewerking verleend aan het boek, waaronder Jerzy Gawronsky (stadsarcheoloog), Henk Dessens (voormalig hoofdconservator van het Scheepvaartmuseum) en Maarten Kloos (voormalig directeur Arcam). Voor dit boek heeft Titus ook uitgebreid naar beeldmateriaal gezocht over het Oosterdok. Naar wij verwachten zal dit alles resulteren in een interessante en aangename lezing.
De lezing over het Oosterdok zal worden gehouden op zaterdag 24 februari 2018 in de Prinsenzaal op de 6de verdieping van de OBA, Oosterdokskade 143. Inloop: 10.30 uur. De lezing wordt gehouden van 11.00 tot 12.30 uur.

Deze excursie heeft al plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om u zich voor deze excursie op te geven.

[Agenda]

Email this to someone Deel deze pagina!