Opgeven voor een verenigingsactiviteit

Dinsdag 19 maart. Het Spuiplan, een onteigeningsplan van Publieke Werken uit 1919 door Walther Schoonenberg

In 1919 besloot de Amsterdamse gemeenteraad een groot aantal percelen te onteigenen voor De Nederlandsche Bank (DNB) en twee andere bankinstellingen, de Rotterdamsche Bank en de Javasche Bank. De sloop moest een groot bouwterrein opleveren tussen het Spui en de Herengracht. De Beulingstraat zou geheel verdwijnen en de Beulingsloot zou gedempt worden en verplaatst naar de Wijde Heisteeg, die daarna de Heikade zou gaan heten. De bebouwing tussen het Spui en het Singel zou eveneens worden gesloopt, zodat de nieuwbouw aan het Singel aan het Spui kwam te liggen. Het totale aantal te onteigenen panden zou op circa 300 komen. Het onteigeningsplan, opgesteld door Publieke Werken (PW), was niet alleen bedoeld om de 'cityvorming' te bevorderen, maar ook om enkele 'verkeersverbeteringen' door te voeren.
In deze lezing vertelt Walther Schoonenberg waarom deze ingreep niet doorging en waarom deze nederlaag van Publieke Werken belangrijk was voor de begin 20ste eeuw opkomende beweging voor het behoud van de Amsterdamse binnenstad.
Plaats/tijd: Dinsdag 19 maart 2019, 20.00 uur in het Huis de Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69. Zaal geopend vanaf 19.30 uur. Toegang: € 10 voor leden, € 15 voor niet-leden.

Deze excursie heeft al plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om u zich voor deze excursie op te geven.

[Agenda]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.