Opgeven voor een verenigingsactiviteit

Vrijdag 10 november. Excursie naar de Beurs van Berlage

De eerste beurs van Nederland werd opgericht door de VOC  om hun maritieme aandelen te verhandelen en was de eerste ter wereld. Het Amsterdamse stadsbestuur nam het initiatief  om een beursgebouw neer te zetten.
 Het eerste was van Hendrick de Keyser in 1611 en stond aan het Rokin. Vanaf 1621 werden hier ook de aandelen van de West Indische Compagnie verhandeld.
In 1835 werd dit gebouw afgebroken wegens verzakking en vervangen door de Beurs van Zocher. Dit bleek een ontoegankelijk gebouw te zijn met weinig ramen en de beurshandelaren en de Kamer van Koophandel oefende druk uit op het Amsterdamse bestuur voor een nieuw beursgebouw. Dit leverde grote politieke discussies op en pas in 1896 werd de opdracht voor een nieuw gebouw aan Berlage gegund.
Berlage als overtuigd socialist, dacht dat de kapitalistische beurshandel geen lang leven beschoren zou zijn en ontwierp het gebouw zo, dat deze na de socialistische revolutie een gemeenschapshuis c.q. volkspaleis kon zijn.
En inderdaad na  een grondige  restauratie in 1985, is de beurs een publiekspaleis met aanvankelijke repetitieruimte  en concertzalen en een stichting voor maatschappelijke activiteiten. Het is nu een congres- en evenementencentrum en een locatie voor tentoonstellingen.
De excursie onder leiding van Marcel Schonenberg is om 10.30 uur. Startpunt van de excursie is de ingang van de beurs aan Damrak 243. Bij voldoende belangstelling vinden twee simultane rondleidingen plaats. Beide starten om 10.30 uur.
Kosten € 10,- voor leden, € 15,- voor niet-leden.

Deze excursie heeft al plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om u zich voor deze excursie op te geven.

[Agenda]

Email this to someone Deel deze pagina!