Opgeven voor een verenigingsactiviteit

Donderdag 10 mei. De strijd om de binnenstad in de 20ste eeuw

Niemand kan het zich haast nog voorstellen, maar halverwege de vorige eeuw wilde niemand meer wonen in de binnenstad. De binnenstad lag er erg slecht bij. Voor de gemeentelijke beleidsmakers was de binnenstad nog slechts geschikt als een internationaal zakencentrum met hoogbouw en veel verkeersruimte. Krotopruiming moest daarvoor het terrein vrijmaken. Pioniers als Geurt Brinkgreve zagen echter een heel andere toekomst voor de binnenstad weggelegd. De botsing tussen twee conflicterende toekomstbeelden leidde in de jaren zestig en zeventig tot een grote strijd in de Nieuwmarktbuurt en de Jordaan, die eindigde in een overwinning van de behoud- en herstelgedachte. In deze lezing vertelt Walther Schoonenberg het opmerkelijke maar weinig bekende verhaal van de spectaculaire herleving van de historische binnenstad van Amsterdam in de jaren 1950-1975, die ten grondslag ligt aan de huidige succes van de binnenstad. De lezing aan de hand van fraaie deels onbekende beelden vindt plaats op een toepasselijke locatie: het Huis de Pinto.
Datum/tijdstip: Donderdag 10 mei 2018, Huis de Pinto (Sint Antoniesbreestraat 69), inloop 19.30 uur, start lezing 20.00 uur.
Toegang voor VVAB-leden € 10, voor niet-leden € 15.

Deze lezing is gebaseerd op een artikel dat Walther Schoonenberg schreef voor het Maandblad Amstelodamum: 'Hoe de Nieuwmarktbuurt werd gered.' Maandblad Amstelodamum 100 (2013), nr. 1, p. 3-23.

Deze excursie heeft al plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om u zich voor deze excursie op te geven.

[Agenda]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.