Dialezing van Walther Schoonenberg over de Amsterdamse binnenstad

Walther Schoonenberg, bureausecretaris van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, geeft op verzoek een dialezing over de Amsterdamse binnenstad, bijvoorbeeld over de restauratie van de binnenstad.

De Amsterdamse binnenstad is na de Tweede Wereldoorlog ontsnapt aan de totale sloop. Terwijl de gemeente de binnenstad wilde vervangen door een moderne zakenwijk en plannen maakte voor de sloop van buurten en de aanleg van brede autowegen door de binnenstad begonnen monumentenzorgers met de restauratie van versleten woonhuizen. Met de oprichting van organisaties als Stadsherstel kreeg deze herstelbeweging het voor elkaar dat het gemeentebeleid 180 graden omging. Spectaculaire voorbeelden van restauraties passeren de revue.

Enkele beelden uit de dialezing:

Hoek Binnenkant en Kalkmarkt, gerestaureerd in 1971
Nieuwezijds Voorburgwal, hersteld in 1985
Nieuwe Herengracht, hersteld in 1993

Andere onderwerpen

Dit is slechts één van de dialezingen die Walther Schoonenberg kan geven. Voor een overzicht van andere mogelijke onderwerpen, surf naar: Walther Schoonenberg's persoonlijke homepage.

Email this to someone Deel deze pagina!

Belangstelling?

Indien u belangstelling heeft, stuur dan een email naar met de datum en de plaats waar u de lezing gehouden wilt hebben en uw telefoonnummer.

Indien u minimaal vijf leden voor de vereniging werft, is de lezing gratis.